Γιατί ένα γαλλόφωνο μοντέλο Ηνωμένων Εθνών στο σχολείο μας; Γιατί το ελληνικό τμήμα να συμμετάσχει σε αυτό;

Ήδη από την περασμένη σχολική χρονιά 2010-2011 έξι παιδιά από το ελληνικό τμήμα συμμετείχαν στο γαλλόφωνο μοντέλο Ηνωμένων Εθνών οργανωμένο από το σχολείο Βαν Γκογκ της Χάγης, στην Ολλανδία. Τόσο το αποτέλεσμα αυτής της συμμετοχής όσο και η απήχηση του όλου εγχειρήματος έδειξαν ότι οι συνθήκες είχαν ωριμάσει ώστε τα δύο τμήματα του σχολείου, γαλλικό και ελληνικό, να διοργανώσουν από κοινού την προετοιμασία της αποστολής είκοσι μαθητών της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά στη Χάγη τον Απρίλιο του 2012. Την όλη επιχείρηση διευθύνουν τρεις καθηγητές του σχολείου, ο κύριος Αλέν Βαλορύ, η κυρία Βαλερί Κοπ και η κυρία Έφη Ραϊκοπούλου.

Ένα μεγάλο μέρος μαθητών του ελληνικού τμήματος απευθύνθηκαν στους καθηγητές τους πολύ νωρίς, ήδη από τις πρώτες κιόλας μέρες του σχολικού έτους. Γι’αυτόν το σκοπό, χρειάστηκε να εξεταστούν όλες οι υποψηφιότητες εκτός από αυτές τεσσάρων παιδιών που είχαν συμμετάσχει την περασμένη χρονιά και τα οποία συμπεριηλήφθησαν και στην καινούργια ομάδα. Σε αυτούς προστέθηκαν άλλοι επτά μαθητές που επιλέγησαν αφού συμμετείχαν σε συζήτηση οργανωμένη από τη διεύθυνση και την υπεύθυνη καθηγήτρια. Οι μαθητές, αφού παρουσιάστηκαν, απάντησαν σε ερωτήσεις που προέκυπταν από την εξέλιξη του διαλόγου και είχαν σχέση με ζητήματα οικονομίας, περιβάλλοντος, ανάπτυξης, και ανθρωπίνων σχέσεων.

Σε τι στοχεύουμε μέσα από αυτήν την δραστηριότητα που σε ό,τι αφορά τη μορφή εργασίας περιλαμβάνει τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις και των δύο τμημάτων, μαθητών και καθηγητών;

Πρώτα απ’όλα, για τους ανθρώπους του σχολείου μας, αποτελεί ένα στοίχημα συνύπαρξης των δύο τομέων, γαλλικού και ελληνικού, άξονα ολόκληρης της δουλειάς μας. Δίπλα σε αυτόν τον πρωταρχικό στόχο θα τοποθετήσουμε τον παιδαγωγικό στόχο της αντιπροσώπευσης μίας χώρας ή ενός οργανισμού όπως αυτή προβλέπεται από το σχεδιασμό προσομοίωσης του συγκεκριμένου μοντέλου, «μυώντας» τους μαθητές στις τεχνικές της διπλωτικής αντιπροσώπευσης και των διεθνών σχέσεων. Για τους μαθητές του ελληνικού τμήματος ένας άλλος παιδαγωγικός στόχος είναι εξίσου σημαντικός: η εξοικίωση με τη γαλλική γλώσσα σε ένα  απαιτητικό επίπεδο και η έκφραση δομημένου με επιχειρήματα λόγου που θα ακούγεται πειστικός.

Στο τέλος θα αναφερθούμε στην παιδαγωγική αξία της εργασίας σε ομάδα, όπως ήδη κάνουμε στις εβδομαδιαίες συναντήσεις μας, αλλά και στη σημασία του να αντιπροσωπεύσουμε επάξια  το σχολείο μας μια που φέτος δεν θα είμαστε η μόνη ελληνική αντιπροσωπεία στη Χάγη.

Πώς θα δουλέψουμε στο εξής; Οι μαθητές, που έχουν ήδη επιλέξει τις χώρες ή τους οργανισμούς που θα αντιπροσωπεύσουν, εργάζονται με βάση την προεπιλογή θεματικών ενοτήτων που θα απασχολήσουν τις διαφορετικές διασκέψεις στο βήμα των οποίων θα ανέβουν ως ομιλητές. Για τον σκοπό αυτό, οι καθηγητές βρίσκουν και προτείνουν στους μαθητές άρθρα τα οποία θα μπορέσουν να αποτελέσουν βάση προβληματισμού ή ενημέρωσης. Μία τράπεζα όρων και εκφράσεων απαραίτητων για τη διεξαγωγή διαλόγου έχει προταθεί στους μαθητές. Όλα αυτά τα γλωσσικά εργαλεία διατίθενται και στις δύο γλώσσες, γαλλικά και ελληνικά.

Πιστεύουμε πως η μέχρι τώρα δουλειά δεν μπορεί παρά να μας  εμπνεύσει και να μας καθοδηγήσει και για τη συνέχεια. Θα αναφερθούμε στο κλίμα που επικρατεί στις συναντήσεις μας και μας προτρέπει να συνεχίσουμε. Νιώθουμε συνάδελφοι, συνοδοιπόροι, συνεργάτες. Μέλοι της ίδιας εκπαιδευτικής κοινότητας και συμμέτοχοι στην ίδια εκπαιδευτική διαδικασία που είναι ο πυρήνας της διδασκαλικής ιδιότητας.

Lire une traduction en français

One Reply to “Γιατί ένα γαλλόφωνο μοντέλο Ηνωμένων Εθνών στο σχολείο μας; Γιατί το ελληνικό τμήμα να συμμετάσχει σε αυτό;”

Laisser un commentaire qui sera publié après vérification

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s