Γαλλόφωνο μοντέλο Ηνωμένων Εθνών

Τον Νοέμβριο του 2010 ένα καινούργιο πρόγραμμα ξεκίνησε για τη Σχολή μας η συμμετοχή στο Γαλλόφωνο Μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο στη Χάγηστην Ολλανδία.

Από τότε, μια ομάδα μαθητών από το ελληνικό και το γαλλικό τμήμα ετοιμάζονται για πολλούς μήνες. Με τη βοήθεια των καθηγητών τους (M. Alain Vallauri, Mme Martha Asfi) ενημερώνονται πλήρως για κοινωνικά θέματα και θέματα διεθνούς πολιτικής προκειμένου να είναι έτοιμοι όταν έρθει η ώρα να εκπροσωπήσουν τις χώρες ή τους οργανισμούς των οποίων είναι αντιπρόσωποι.

Η ομάδα των μαθητών που προετοιμάζει τη συμμετοχή του σχολείου στο MFNU αποτελείται από μαθητές και των δύο τμημάτων, του γαλλικού και του ελληνικού, γεγονός που αναδεικνύει τον ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα της Σχολής μας.

Τι είναι το MFNU (Γαλλόφωνο Μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών) ;

Το MFNU είναι η προσομοίωση της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών που διοργανώνεται από τους μαθητές 15 με 18 ετών. Τα κυριότερα όργανα του ΟΗΕ προβλέπονται στο MFNU (Γενική Γραμματεία, Συμβούλιο Ασφαλείας…). Η διάσκεψη περιλαμβάνει και άλλες επιτροπές (Επιτροπή για τα διακαιώματα των ανθρώπων, Διεθνές Δικαστήριο…). Εδώ και πολλά χρόνια ο ΟΗΕ έχει δημιουργήσει αυτές τις επιτροπές προκειμένου οι ειδικοί αλλά και οι χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλα ζητήματα της εποχής να μπορέσουν να παρουσιάσουν την κατάστασή τους, να συντάξουν αναλύσεις και να προτίνουν εφαρμόσιμες λύσεις για τους ίδιους αλλά και για όλους.

Το MFNU της Χάγης είναι επίσημα μέλος από το 2011 του Ιδρύματος
Fondation T.H.I.M.U.N. που διοργανώνει προσομοιώσεις του ΟΗΕ στα αγγλικά.

Γιατί ένα γαλλόφωνο μοντέλο ;

Η γαλλική γλώσσα είναι μία από τις γλώσσες του ΟΗΕ. Το MFNU είναι λοιπόν ανοιχτό σε όλους τους μαθητές που χρησιμοποιούν τα γαλλικά σαν μητρική γλώσσα, σαν δεύτερη ή σαν ξένη.

Ποιοί είναι οι στόχοι ;

Ένας από τους στόχους στο προοίμιο της Χάρτας του ΟΗΕ διευκρινίζει :

‘‘Εμείς οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών είμαστε αποφασισμένοι να καλλιεργούμε την ανεκτικότητα, να ζούμε ειρηνικά σε ένα κλίμα καλής γειτνίασης.’’

Το MFNU προωθεί αυτό το στόχο. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, οι μαθητές βρίσκουν λύσεις για τα σύγχρονια ζητήματα, χρησιμοποιούν το διάλογο και τη διαπραγμάτευση προκειμένου να οδηγηθούν σε μια διεθνή συνεργασία και να καλλιεργήσουν το πενύμα τους ερχόμενοι αντιμέτωποι με την πραγματικότητα του κόσμου μέσα στον οποίο ζουν.

Τι κάνουν οι μαθητές ;

Οι θέσεις του Γενικού Γραμματεία, του προέδρου της επιτροπής, του αντιπροσώπου, του ειδικού και του επιμελητή προτείνονται στους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Έτσι κάθε μαθητής έχει έναν σημαντικό και ιδιαίτερο όλο κατά τη διάρκεια της διάσκεψης.

Και οι καθηγητές τους ;

Οι καθηγητές ή « σύμβουλοι » συντονίζουν την έρευνα των μαθητών. Τους βοηθούν να βρουν πληροφορίες για τη χώρα ή τις χώρες που εκπροσωπούν, τα θέματα που θα πρέπει να χειριστούν στα συμβούλια και στις επιτροπές με σκόπο να συντάξουν τις αναλύσεις τους.

https://mfnulfh.wordpress.com/

Alain Vallauri, Martha Asfi

Laisser un commentaire qui sera publié après vérification